Wijze Lessen

The only person you should try to be better than, is the person you were yesterday...

Schijn je licht op de mensen om heen en geniet van elkaar.

 

Soms word er gesproken over donker Afrika. Dergelijke stukken vinden we ook terug in Zuid-Afrika. Delen van een echte jungle. Juist daar wil de echte avonturier zijn stappen zetten, maar dat doet ie niet onvoorbereid.

Daarnaast willen we de komende periode ook in de avonduren en soms zelfs 's nachts genieten van de natuur. Maar dat moet je nooit onvoorbereid doen. En zeker nie zonder een lichtje mee te nemen.

Vandaar dit kleine cadeau, waarmee jullie een licht kunnen brengen in donkere tijden.

Geld hoort slecht een middel te zijn en nooit het doel!

 

Het slijk der aarde wordt het wel genoemd. De wortel van alle kwaad. Het maakt niet gelukkig maar het is toch wel gemakkelijk. Het groeit niet op je rug of aan een boom. En sommige stoppen het in een oude sok of noemen het een appeltje voor de dorst. Jullie begrijpen al waar het om gaat.

Zuid-Afrika is een land waar de naam van de valuta aangeeft dat het geen centrale rol speelt, maar dat het om slechts een randverschijnsel gaat. Maar de rand van iets, bepaalt ook het kader ervan. Deze envolop is een geste om het kader van de komende dagen mee vorm te geven. Geniet ervan, maar ga er zorgvuldig mee om.

Tel je zegeningen altijd en zoek om je heen naar de ballonnen in de klas.

 

In het leven van alledag zijn een groot aantal zaken voor ons vanzelfsprekend. Een werkende printer, water uit de kraan, electriciteit uit het stopcontact, een werkende mobiele telefoon, niet-corrupte politie agenten, betrouwbare politici en ook goed onderwijs. We denken er nooit over na dat goed onderwijs niet vanzelfsprekend is, ook niet dat het noodzakelijk is voor je persoonlijke toekomst, of voor de toekomst van een land. Speciaal als het een land in ontwikkeling betreft. Goed onderwijs geeft een land in ontwikkeling hoop, geeft de jonge mensen hoop op een betere toekomst.

Niet alleen voor zichzelf, maar ook hoop een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van anderen in hun land.

Het was vandaag fantastisch om te zien hoe kleine kinderen in armoedige omstandigheden, door een aantal betrokken, bevlogen en degelijke leerkrachten enthousiast en vrolijk in het leven staan. Hoe ze genieten van de aandacht die ze krijgen en zich (ook verbaal en vocaal) hard inzetten bij de les. De discipline die ze daarbij tonen is voor ons verbazingwekkend. Zeker gegeven de omvang van de klassen. Laten we met zijn allen proberen deze kinderen te helpen, om voor zichzelf en voor hun land een goede opleiding te genieten.

Uit het grenzeloze enthousiasme waarmee de kinderen ballonnen begroetten, bleek ook dat ze geleerd hebben een kleinigheid te waarderen. Dat maakt je rijk, onder alle omstandigheden.

Laat dat een les voor ons zijn. Vanzelfsprekendheid en kleinigheden moeten we niet zomaar voor lief nemen, maar begroeten als de ballonnen in de klas.

 

Als herinnering aan deze bijzonderede dag, hebben we een 'kleinigheid' voor jullie. Bewaar hem zorgvuldig en gebruik hem in tijdens van zorg en tegenspoed, om weer kracht te vinden in de kinderlijke waardering voor de ballonnen in de klas.

Alleen een selectief geheugen, dat hoogtepunten herdenkten van dieptepunten leert, brengt mensen dichter bij elkaar.

 

'Laaste Wijze Les'

 

We hebben met elkaar een prachtige reis bijna achter de rug. Nog een bezoek aan Joburg en het Apartheidsmuseum en niets anders rest dan een heerlijke herrinering.

Maar wel een om te koesteren en om met elkaar van na te genieten. De afgelopen dagen hebben we veel met elkaar opgetrokken, gegeten, gedronken, dieren bekeken, gelachen, sommigen zelfs gerookt. Vermoeidheid en druk hebben de harmonie soms verstoord, maar de afdronk van alles is toch dat we vooral met en van elkaar genoten hebben.

Daarom dit laatste aandenken, dat dan geen souvenir in de gewone zin is, maar meer een simpel Actionbordje met een boodschap over saamhorigheid, verdraagzaamheid, genegenheid en gebodenheid. Alles samengevat onder de term liefde.

Copyright © All Rights Reserved